INTERVJUMuzikaNewsUncategorized

Technodrome objavio EP Spawn Santiaga Batacoste: ‘Fali mi clubbing, jedva čekam da se vratimo u klubove’

0
FOTO: RatCat

Label Technodrome upravo je objavio novo izdanje s četiri trake, EP Spawn koji potpisuje vedeta šibenske techno scene Santiago Batacosta.

Iako je u produkciji koliko i u DJingu, a to je jako dugo, dosad je objavljivao sporadična izdanja tako da mu je ovo zapravo prvi EP.

‘Tko zna bi li i njega bilo da nije bilo korone. Dala mi je dovoljno vremena da složim tu muziku, sklopim je i pošaljem Ogiju (začetnik riječke techno scene, konstanta hrvatske elektronike op.a.) kojem se materijal svidio i ovih dana konačno ugledao svjetlo dana’, kaže Ante Dugopoljac, kako je pravo ime ovom šibenskom glazbeniku.

Technodrome mu je, dodaje, bio logičan odabir jer voli i prati taj label, a izdanje mu i zvuči kao roba za tu izdavačku kuću.

EP otvara ‘Rise of the machines’, četverominutni intro koji bi mogli opisati kao neprestani ‘fade in’ industrijske apokaliptične buke koja kao da je pobjegla iz laboratorija One Helsinga, Dugopoljčeva drugog, mračnog aliasa. Traka mu je pobjegla i razvila se u vrlo agresivnog mutanta.

‘Testirao sam je na Moondance festivalu i skroz je dobro prošla na dance flooru’, kaže kompozitor.

Na provokativno potpitanje ‘jel se ti to šališ?’ mulac jedan nije ni trepnuo. To su geni dugopoljački. S njima nema šale.

Luke Slater

‘Drugu traku, ‘Altered Carbon’, radio sam pod utjecajem Luke Slatera i doživljavam je kao svojevrsni hommage, moju intimnu posvetu toj techno ikoni i njegovom soundu koji je uvelike utjecao na mene’, otkriva Batacosta.

EP je nazvao po trećoj skladbi naziva Spawn čiju žestinu dodatno pojačavaju distorzirane električne gitare.

‘U srednjoj školi slušao sam dosta metala pa mi je ostao taj zvuk. Volim noise, isprekidane ritmove i distorziju, kad sve skviči kao u Spawn. Nju sam od ovih s EP-a najviše vrtio ovoga ljeta, testirao je na flooru i baš je dobro prošla kod publike. Rasplesala je ljude na Vojarni i na Moondanceu’, zadovoljno priča o izdanju Ante.

EP završava s trakom ‘Dybbuk’ koju on doživljava kao tipični klupski song, traku rađenu za podij.

‘To je onaj klasični 4×4 đir, berlinska atmosfera, čuju se perkusije s elementima tribala… Ima u njoj dosta organskog zvuka i mogu reći da sam skroz zadovoljan s tom trakom. Raduje me što su njome zadovoljni i plesači jer kad traka koja je plesna u tvojoj glazvi postane plesna i u praksi, to je onda najveća pobjeda’, smije se dobro raspoloženi autor EP-a s kojim je diskografski ionako odlična šibenska godina sada bogatija za još jedno izdanje.

 

FOTO: Facebook / A. Dugopoljac i Stipe Jazzy

Albumi se izdaju na sve strane, od rocka, popa, hip hopa do elektronike. Odavno šibenska scena nije bila ovako diskografski živa, odnosno – nikada nije bila ovako živa.

S vremenskim odmakom od par mjeseci, koliko je prošlo od slanja traka do objave izdanja, Santiago Batacosta kaže da bi danas snimio to ‘malo drukčije’ jer prokletstvo je producenta da bi uvijek traku još malo peglao, prerađivao je, dorađivao, a tome onda nema kraja.

‘Neki mi je drugi zvuk sad u glavi pa bi ove trake sigurno zvučale drukčije da ih danas radim, ali to je normalno jer pjesma za autora nikad nije gotova. Zato je najbolje napraviti je u dahu, spremiti je i objaviti jer u suprotnom nikad je nećeš dovršiti. Uvijek ima nešto što bi popravio, tehnički bolje složio, poravnao, ispolirao, a zapravo je manje više. U nekom trenutku treba reći ‘dosta!’, odraditi završni miks i objaviti je. Popravljanja i lickanja najčešće su gubljenje vremena, a nerijetko tako upropastiš sve. Prva ideja obično je najbolja i najbolje se držati nje’, savjetuje šibenski glazbenik uz odobravanje kolega muzičara za stolom do-  u kafiću gdje razgovaramo o njegovom techno EP-u.

Na kavi su šibenski umjetnik Fikcio Monger i splitski majstor od sounda Sula i njih dvojica dođu kao nekakav bonus Batacostina intervjua. Iako uglavnom dobacuju, podjebaju i bacaju baze,  po ovom pitanju su smrtno ozbiljni.

Produkcija je zafrkana rabota, znanstvena fizika i napredna matematika. Nema tome kraja, kažu.

FOTO: Valerio Baranović

Što dalje Ante? U kojem je filmu, na čemu je, ima li novih traka, pitamo našeg techno prvaka.

‘Nisam upalio računalo od 1. lipnja. Ljeto je nenormalno, nikad u životu ovoliko nisam svirao. Tri rezidencije, plus privatne obaveze, Vojarna, sada ide i Hangar… Produkcija nije imala šanse, ali doći će zima.  Možda i kakav lockdown, tko zna… Inače, kada radim, u studiju radim na tri floora; ovo udaranje iliti techno, jazz, imam jedan noise projekt, nešto down tempa, suradnje s glazbenicima kao što su Boris Plazibat i Ante Prgin… Trenutačno me zanima ambijentalna glazba, sporija, s manje BPM-ova i uz žive instrumente. Uživam raditi timski s tim ljudima, kombinirati elektroniku s gitarom, saksofonom, flautom… Planiramo neke projekte, izdanja, vidjet ćemo.

E i da, svira mi se u klubovima! Fali mi ta atmosfera, publika, cijeli taj doživljaj. Svaka čast ljetu, festivalima, ali nema do clubbinga. Za pultom u klubu mi je najljepše i u klubu se osjećam najbolje. Jedva čekam da otvori Tunel’, kazao nam je na kraju razgovora Santiago Batacosta kojemu želimo puno clubbinga, što prije, a posebno u Tunelu gdje je njegov alias PaleolitiK praktički resident.

Do zaključenja ovog članka nismo uspjeli otkriti tajnu ruskog helikoptera na coveru techno EP-a. Fakat postoji neka veza između vojske i techna.